Składniki :
- 2 szklanki mąki
- 200 g margaryny lub śmietany
- 6 łyżek kakao
- 7-8 łyżek cukru pudru
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
Składniki na masę:
- 1,2 kg jabłek u mnie czerwona reneta
- 1/2 szklanki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 25 g masła
- 50 g posiekanej lub startej czekolady deserowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki siekamy na stolnicy, a następnie wyrabiamy ciasto, gdyby się okazało że ciasto się nie klei, można dodać 1-2 łyżki śmietany. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, i wykładamy do tortownicy, o średnicy 21 cm. Należy dobrze wyłożyć dno i boki na wysokość 3/4 tortownicy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 min, z pozostałego formujemy kulkę i też wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy na grube plastry. Przekładamy do garnka, dodajemy masło, cynamon i cukier i tak smażymy na małym ogniu przez 15 min. Następnie odstawiamy, po przestudzeniu dodajemy czekoladę i mąkę i dokładnie wszystko mieszamy.
Tortownicę wyciągamy z lodówki, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy wycinamy z niego dowolne kształty, u mnie to były motylki. Po 15 minutach wyciągamy lekko upieczone ciasto z piekarnika, wykładamy na niego masę jabłkową, a na górę układamy motylki. Można je dodatkowo posmarować białkiem. Ciasto pieczemy w tej samej temp. przez 35 minut.
Smacznego.
Czekoladowa ? Musi być wyborna ! :)
OdpowiedzUsuń