http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 12 grudnia 2013

Kolorowe pierniczki na choinkę

Składniki na pierniczki:

  • 550 g mąki
  • 300 g miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • opakowanie przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej



Mąkę mieszamy z sodą, cukrem pudrem, przyprawą piernikowa i kakaem. Dodajemy jajko, margarynę, miód i wszystko razem siekamy na stolnicy. Kiedy wszystko będzie już dobrze połączone, zaczynamy je zarabiać. Może być trudno na początku łączyć, ale na pewno się to uda, moja córka nie miała z tym problemu. 
Ciasto dzielimy na części, każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około  3 mm, i wycinamy dowolne świąteczna kształty. Pierniczki pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 8-10 minut. Studzimy na kratce. 

Lukier:
  • 2 białka
  •  2 szklanki cukru pudru
  • dowolne barwniki spożywcze
  • dowolne ozdoby cukiernicze, które można kupić w każdym hipermarkecie 
Biała ubijamy mikserem na a następnie dodajemy stopniowo cukier puder, wszystko dokładnie miksujemy, aż do całkowitego połączenia składników, masa powinna być gładka i błyszcząca. Lukier dzielimy na kilka części w zależności od tego ile potrzebujemy kolorów, do każdej z nich dodajemy odrobiną barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy.   
Jeżeli nie mamy szpatułek do nakładania lukru, najlepiej to zrobić nożem deserowym. Na lukier kładziemy ozdoby cukiernicze. 

Jeżeli chcemy, aby nasze pierniczki wisiały na choince, przez pieczeniem należy zrobić w nich dziurki, potem wystarczy tylko przepleść wstążką.    


1 komentarz:

  1. Te pierniczki są przeurocze! Świetny pomysł na domowe ozdoby, czy upominki :)

    OdpowiedzUsuń