http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Zimowa pomidorowa

Dlaczego zimowa pomidorowa?  
Ponieważ w takie zimne i deszczowe dni należy się troszkę rozgrzać, a do tej zupy dodałam parę takich rozgrzewających składników. 

Składniki:

  • 2,5 - 3 litry wywaru z kaczki
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego własnej roboty
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta suszonego lubczyku
  • łyżka drobno krojonej natki pietruszki
  • 4 garście ryżu
  • opcjonalnie śmietana





Do wywaru z kaczki dodajemy pokrojona drobno w  pół talarki marchewkę i pietruszkę i gotujemy do miękkości. 
W tym samym czasie, w  osobnym garnku podsmażamy jedynie na łyżeczce masła przez krótką chwilę   posiekana  bardzo drobno cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy następnie przecier, suszone pomidory, bazylie i lubczyk i tak wszystko dusimy przez około 10 minut. Po tym czasie wlewamy sos pomidorowy do zupy, dodajemy ryż i gotujemy go do miękkości na bardzo małym ogniu. po sam koniec dodajemy natkę pietruszki.
Do zupy przed podaniem można dodać śmietanę. ale dla mnie jest wystarczająco dobra na samym wywarze. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz