http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 28 stycznia 2014

Farfarelle z sosem serowym i pieczarkami

Pyszna porcja makaronu z dodatkami, idealna na szybki obiad, zajmuje tyle czasu, ile trwa gotowanie makaronu.

Składniki na około 3 porcje:

  • 300 g makaronu farfarelle
  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g sera mozarella 
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła



Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. 
Pieczarki kroimy w plastry,  wkładamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła, solimy, dodajemy pieprz i dusimy do czasu, aż pieczarki puszczą wodę, a ona następnie wyparuje. W między czasie wyciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy z pieczarkami. 
W osobnym garnku podgrzewamy śmietankę, a następnie dodajemy do niej ser, tak aby się rozpuścił. Sos doprawiamy do smaku sola i pieprzem i dodajemy połowę natki pietruszki. 
Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem serowym, posypujemy pieczarkami i natką pietruszki. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz