Składniki na około 3 porcje:
- 300 g makaronu farfarelle
- 300 g pieczarek
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera mozarella
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- ząbek czosnku
- łyżka masła
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Pieczarki kroimy w plastry, wkładamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła, solimy, dodajemy pieprz i dusimy do czasu, aż pieczarki puszczą wodę, a ona następnie wyparuje. W między czasie wyciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy z pieczarkami.
W osobnym garnku podgrzewamy śmietankę, a następnie dodajemy do niej ser, tak aby się rozpuścił. Sos doprawiamy do smaku sola i pieprzem i dodajemy połowę natki pietruszki.
Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem serowym, posypujemy pieczarkami i natką pietruszki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz