http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 7 marca 2015

Tagliatelle z kurczakiem, fetą i szpinakiem

Jeżeli zostanie Wam ser feta w lodówce i nie macie na niego pomysłu, zapraszam na makaron z jego wykorzystaniem.  Szybkie danie na obiad lub kolację. 


Składniki na 2 porcje:

  • 4 gniazdka tagliatelle
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 200 g szpinaku
  • filet z kurczaka
  • 100 g sera fety
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka śmietanki 18%
  • 2 łyżki oliwy
Fileta kroimy na kawałki, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i smażymy na patelni na oliwie, do momentu, aż kurczak zmięknie. 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, taki jak lubicie, ale najlepszy jest al dente. 
Masło roztapiamy, dodajemy do niego szpinak i rozgniecione ząbki czosnku, wszystko mieszamy i dusimy do momentu aż szpinak zmięknie, zaledwie kilka minut. Jeżeli używacie szpinaku mrożonego to najlepsze są liście, wtedy musicie tak długo dusić, aż woda odparuje. Do gotowego szpinaku dodajemy kurczaka, makaron i rozdrobniony w placach ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy, dodając na końcu śmietanę. Makaron mieszamy na wolnym ogniu przez około 2-3 minutki, tak, aby wszystko nam się ładnie połączyło ze sobą.  Całość doprawiamy solą i pieprzem.  




Smacznego. 

1 komentarz: