http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 17 stycznia 2014

Pychotka


Ciasto chyba znane przez większość z nas, i tak w przypadku znanych przepisów ile osób, tyle rodzajów. U mnie pysznie orzechowa pychotka, słodka za sprawą bezy, z dodatkiem wiśni,  przygotowana razem z siostrą jeszcze na Święta. Teraz się doczekała swojej publikacji. Niektórzy nazywają ją "Panią Walewską".

Składniki na dwa placki, na blachę o wymiarach 30*40
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 4 żółtka
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • słoiczek drylowanych wiśni
  • 250 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia na stolnicy, dodajemy margarynę, cukry, żółtka i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy połową słoiczka powideł śliwkowych, dajemy połowę wiśni. Na wierzch kładziemy połowę masy bezowej i posypujemy połową orzechów.  Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nastawionego na 170-180 stopni, na około 15-20 minut.  
To samo robimy z drugim plackiem. 

Masa bezowa:
  • 6 białek
  • szklanka cukru
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, kiedy już będzie odpowiednio ubita, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż masa będzie szkląca. 



Masa budyniowa:
  • kostka masła
  • 1/2 l mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 kopiatych łyżek cukru
  • łyżka wódki
Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. W osobnym naczyniu resztę mleka miksujemy z mąkami i żółtkami, tak aby nie było żadnych grudek. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy masę budyniową i szybko mieszamy, tak aby budyń nam się nie przypalił. Kiedy masa "pyrknie" wyłączamy i odstawiamy do wystygnięcia. 
Masło wyciągamy min. godzinę przed przygotowaniem kremu. Ucieramy go do miękkości, kiedy już będzie puszyste dodajemy stopniowo zimny budyń i wszystko miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy wódkę. 

Na ciasto, na część bezową wykładamy krem i przykładamy drugim plackiem. Możemy przyłożyć bezą w dół, tak jak jato zrobiłam, lub bezą do góry. Jeżeli bezą w dół, górę placka można polać polewą czekoladową i posypać orzechami. 

Smacznego. 



\




2 komentarze: