http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 18 stycznia 2014

Kruchy torcik orzechowy z maślanym kremem

Jak człowiek ma ochotę na coś słodkiego, to trudno mu się oprzeć,  z takiej też ochoty powstał ten torcik.

Składniki na blaty orzechowe:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 4 białka rozmiaru L
  • 150 g cukru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Zimne białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Kiedy białka już będą sztywne dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy na błyszczącą bezę. Na koniec wyłączamy mikser i dodajemy po łyżce orzechów, wszystko delikatnie mieszając na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. 
Na papierze do pieczenia rysujemy  3 okręgi o średnicy 20 cm. Na każdy okrąg nakładamy masę orzechową, spody pieczemy w temp, 180 stopni, przez około 15-20 minut. U mnie w piekarniku na raz zmieściły się 2 spody, jeden piekłam osobno. 

Krem:
  • 4 żółtka
  • 100 g cukry
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g masła
  • łyżka soku z cytryny




Żółtka ubijamy mikserem z cukrem na kogel mogel. Dodajemy śmietanę, przekładamy krem do garnka, wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy, do czasu, aż krem zgęstnieje.  Należy to robić na małym ogniu cały czas mieszając, aby masa nam się nie przypaliła. Kiedy masa już zgęstnieje odstawiamy ją, do przestudzenia. 
Masło wyciągamy z lodówki, min. godzinę przed robieniem kremu. Ucieramy go w mikserze na puch, a następnie stopniowo po łyżce dodajemy kremu, cały czas wszystko dokładnie mieszając. Kiedy krem już dokładnie połączy się z masłem na samym końcu dodajemy sok z cytryny.

Blaty orzechowe przekładamy kremem, ostatni blat smarujemy też kremem, ale bardzo małą ilością, tak tylko aby pokryła bezę.  
Wierzch można ozdobić mielonymi migdałami i gorzką zmieloną czekoladą.  

2 komentarze: