Lubię takie bogate zupy, bo wtedy nie trzeba gotować drugiego dania. Dzisiaj do gulaszowej dodałam cukinie, zamiast świeżej papryki, jest tylko słodka papryka proszku. Efekt: bardzo dobra.
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- mała cukinia
- 2 marchewki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 małego selera
- 4 średnie ziemniaki
- puszka pomidorów w zalewie, u mnie domowe pomidorki mojej siostry
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- pół łyżeczki cząbru
- pół łyżeczki lubczyku
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka masła
Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na złoty kolor na maśle. Następnie dodajemy drobno pokrojoną łopatkę, wsypujemy słodką paprykę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i wszystko podsmażamy przez około 5 minut na małym ogniu. Wlewamy 3 litry wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować dodajemy pokrojoną w pół talarki marchewkę, cukinię, starty na grubym tarku seler i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu. Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć dodajemy pomidory, przecier i zioła: lubczyk, cząber oraz kilka gałązek świeżej natki pietruszki.
Całość doprawiamy do smaku sola i pieprzem i dusimy na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie a pomidory się rozgotują. Sprawdzamy jeszcze raz smak. Przed podaniem całość można posypać natką pietruszki.
Smacznego.
Całość doprawiamy do smaku sola i pieprzem i dusimy na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie a pomidory się rozgotują. Sprawdzamy jeszcze raz smak. Przed podaniem całość można posypać natką pietruszki.
Smacznego.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń