http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 22 marca 2014

Zupa gulaszowa z łopatką

Lubię takie bogate zupy, bo wtedy nie trzeba gotować drugiego dania. Dzisiaj do gulaszowej dodałam cukinie, zamiast świeżej papryki, jest tylko słodka papryka proszku. Efekt: bardzo dobra.

Składniki na około 6 porcji:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • mała cukinia
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 małego selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • puszka pomidorów w zalewie, u mnie domowe pomidorki mojej siostry
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • pół łyżeczki cząbru
  • pół łyżeczki lubczyku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka masła



Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na złoty kolor na maśle. Następnie dodajemy drobno pokrojoną łopatkę, wsypujemy słodką  paprykę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i wszystko podsmażamy przez około 5 minut na małym ogniu. Wlewamy 3 litry wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować dodajemy pokrojoną w pół talarki marchewkę, cukinię, starty na grubym tarku seler i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu. Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć dodajemy pomidory, przecier i zioła: lubczyk, cząber oraz kilka gałązek świeżej natki pietruszki.
Całość doprawiamy do smaku sola i pieprzem i dusimy na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie a pomidory się  rozgotują. Sprawdzamy jeszcze raz smak. Przed podaniem całość można posypać natką pietruszki.

Smacznego. 





1 komentarz: