Składniki na 2 porcje:
- filiżanka kaszy jaglanej 125 ml
- woda/mleko
- 2 jabłka
- banan
- łyżka miodu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- szczypta cynamonu
- cukier puder
Kaszę jaglaną gotujemy 1:2, czyli w dwukrotnie większej ilości płynu: proponuję pół na pół wody i mleka. Kiedy woda się już zagotuje wsypujemy kaszę i na małym ogniu gotujemy dopóki wchłonie płyny, potem wyłączamy przykrywamy pokrywka i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Jabłka kroimy w kostkę, na patelnię dajemy łyżkę masła, miód, wrzucamy jabłka, dodajemy miód i cynamon. Wszystko delikatnie prażymy na małym ogniu przez około 5-7 minut. Banana kroimy w plasterki.
Do ciepłej kaszy jaglanej dodajemy 2 łyżki masła, i dokładnie mieszamy. Dodajemy jabłka, banana i oprószamy cukrem pudrem.
Jeżeli chcemy, aby kasza nie była zbyt sucha można dodać jeszcze śmietany.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz