Składniki:
- 1 skrzydło z indyka o wadze około 700 g
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- mały seler
- cebula
- kawałek pora
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- świeże gałązki lubczyku
- sól, pieprz do smaku
- łyżka przyprawy domowej
- natka pietruszki
Skrzydło przecinamy na pół i zalewamy 4-5 litrami wody. Wszystkie warzywa obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy na pół i opalamy na gazie lub można też opalić na patelni. Kiedy rosół zacznie się gotować dodajemy stopniowo wszystkie warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, opaloną cebulę i pora. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie oraz domową przyprawę. Rosół gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2-3 godziny, wystarczy aby pyrkał, nie może się gwałtownie gotować. Pod koniec gotowania dodajemy liście lubczyku. Sprawdzamy smak doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu posypać natką pietruszki.
Kluseczki lane:
- 1 jajko
- 100 ml zimnej wody
- około 5-6 łyżek mąki
Jajko mieszamy z wodą i stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza i powinno być ciągnące a nie rwące.Jeżeli będzie potrzeba dodać jeszcze mąki. Gotujemy wodę z odrobina soli i wlewamy pomału ciasto. Można też dać ciasto do woreczka, zrobić w nim kilka dziurek i w ten sposób wlewać ciasto na wodę.
Smacznego.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz