http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 6 kwietnia 2014

Rosół z indyka z lanymi kluseczkami


Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka o wadze około 700 g
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • cebula
  • kawałek pora 
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • świeże gałązki lubczyku
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka przyprawy domowej
  • natka pietruszki



Skrzydło przecinamy na pół i zalewamy 4-5 litrami wody. Wszystkie warzywa obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy na pół i opalamy na gazie lub można też opalić na patelni. Kiedy rosół zacznie się gotować dodajemy stopniowo wszystkie warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, opaloną cebulę i pora. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie oraz domową przyprawę. Rosół gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2-3 godziny, wystarczy aby pyrkał, nie może się gwałtownie gotować. Pod koniec gotowania dodajemy liście lubczyku. Sprawdzamy smak doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu posypać natką pietruszki.

Kluseczki lane:

  • 1 jajko
  • 100 ml zimnej wody
  • około 5-6 łyżek mąki
Jajko mieszamy z wodą i stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza i powinno być ciągnące a nie rwące.Jeżeli będzie potrzeba dodać jeszcze mąki. Gotujemy wodę z odrobina soli i wlewamy pomału ciasto. Można też dać ciasto do woreczka, zrobić w nim kilka dziurek i w ten sposób wlewać ciasto na wodę. 

Smacznego. 


Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz