http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 18 maja 2014

Pieczona łopatka do chleba

Składniki:

  • 4 liście laurowe
  • łyżeczka ziaren jałowca
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • kilka ziarenek pieprzu zielonego
  • łyżeczka suszonej papryki czerwonej
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • 4 goździki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 2 kg łopatki wieprzowej


Wszystkie zioła wkładamy do moździerza i dokładnie rozgniatamy, ewentualnie używamy blendera. Dodajemy sól i całość dajemy na patelnię, a następnie podgrzewamy, aby uwolnił nam się zapach ziół. Zioła przesypujemy do miseczki, dodajemy olej i czosnek, a następnie nacieramy naszą mieszanką łopatkę. Natarte mięso wkładamy do worka do pieczenia, a następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 wyciągamy z lodówki, związujemy całą łopatkę dokładnie sznurkiem, tak aby była zwarta i się nie rozwalała, a następnie obsmażamy na patelni na smalcu lub oleju, tak aby mięso się zarumieniło. Mięso przekładamy do worka, w którym wcześniej się marynowało, dokładnie zamykamy i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 2 godziny.

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz