- 4 liście laurowe
- łyżeczka ziaren jałowca
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 2 łyżki soli
- łyżeczka ziaren pieprzu
- kilka ziarenek pieprzu zielonego
- łyżeczka suszonej papryki czerwonej
- łyżeczka ziaren gorczycy
- 4 goździki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- ok. 2 kg łopatki wieprzowej
Wszystkie zioła wkładamy do moździerza i dokładnie rozgniatamy, ewentualnie używamy blendera. Dodajemy sól i całość dajemy na patelnię, a następnie podgrzewamy, aby uwolnił nam się zapach ziół. Zioła przesypujemy do miseczki, dodajemy olej i czosnek, a następnie nacieramy naszą mieszanką łopatkę. Natarte mięso wkładamy do worka do pieczenia, a następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 wyciągamy z lodówki, związujemy całą łopatkę dokładnie sznurkiem, tak aby była zwarta i się nie rozwalała, a następnie obsmażamy na patelni na smalcu lub oleju, tak aby mięso się zarumieniło. Mięso przekładamy do worka, w którym wcześniej się marynowało, dokładnie zamykamy i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 2 godziny.
Smacznego.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz