Składniki na 3 pucharki:
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- połowa laski wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- truskawki około 30 dkg
Połowę mleka mieszamy z cukrem, masłem, oraz ziarnkami laski wanilii i zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną, kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mieszankę jajeczną i dokładnie mieszamy, tak aby połączyć oba mleka. Wystarczy, aż mleko "pyrknie", wyłączamy i wlewamy do salaterek.
Część truskawek blenderujemy, a część kroimy na kawałki i razem mieszamy. Mus wylewamy na zimny budyń. Oczywiście mogą to być dowolne owoce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz