- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Mada rabarbarowa:
- 500 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 2 jabłka
- łyżka bułki tartej
Rabarbar obieramy z włókien, kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem na około godzinę, następnie odcedzamy z soku.
Mąki przesiewamy na stolnicy, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę i wszystko razem siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ciasto.Ciasto dzielimy na jeden mniejszy i jeden większy kawałek. Większą część rozwałkowujemy na stolnicy i wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę do tarty. Ciasto posypujemy łyżką bułki tartej, na to wykładamy pokrojone w plasterki jabłka i rabarbar. Drugą część ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niej paski, z których następnie układamy kratkę na rabarbarze.
Ciasto pieczemy w temp. 170-180 stopni, przez około 40 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz