http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 15 maja 2014

Krucha tarta z rabarbarem z mąką pełnoziarnistą

Składniki:

  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 
Mada rabarbarowa:
  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jabłka
  • łyżka bułki tartej


Rabarbar obieramy z włókien, kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem na około godzinę, następnie odcedzamy z soku. 
Mąki przesiewamy na stolnicy, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę i wszystko razem siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ciasto.Ciasto dzielimy na jeden mniejszy i jeden większy kawałek.  Większą część rozwałkowujemy na stolnicy i wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę do tarty. Ciasto posypujemy łyżką bułki tartej, na to wykładamy pokrojone w plasterki jabłka i rabarbar. Drugą część ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niej paski, z których następnie układamy kratkę na rabarbarze.  
Ciasto pieczemy w temp. 170-180 stopni, przez około 40 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. 



Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz