http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 18 września 2014

Filet drobiowy do chleba

Tak jak już kiedyś pisałam na blogu, ostatnio bardzo rzadko kupuję wędliny w sklepie, robię sama w domu, mam pewność, że są bez konserwantów, a do tego bardzo smaczne. Dzisiaj przepis na fileta z kurczaka, wyszły mi dwie "beczułeczki" z których jestem bardzo zadowolona. 

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • łyżeczka rozmarynu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli
  • mieszanka przypraw, tak, aby w sumie było około 2 łyżek: pieprz czarny i  biały w ziarenkach, papryka czerwona w płatkach, kolendra, gorczyca, kminek 
  • sznurek do związania fileta



Najpierw przygotowujemy marynatę: mieszamy przyprawy z oliwą i sosem sojowym, czosnek kroimy w drobne płatki, dodajemy sól. Całość przekładamy do naczynie w którym są filety i dokładnie nacieramy je marynatą. Chowamy do lodówki na około 6 godzin. Po tym czasie filety zwijamy w "beczułki" i obwiązujemy je sznurkiem, tak, aby nam się nie rozleciały, a ponieważ są to filety podwójne łatwo to zrobić.  W środek dodatkowo dałam jeszcze czosnek z marynaty i zioła, aby podczas pieczenia nabrały dodatkowo aromatu. Tak zwinięte filety wkładamy do lodówki na całą noc. 
Na drugi dzień wyciągamy filety, przekładamy do naczynia żaroodpornego, nie musi być z przykryciem, podlewamy łyżką oliwy i kilkoma łyżkami wody, i pieczemy w temp. 180 stopni, przez około godzinę. Fileta można piec również w foli do pieczenia. Należy pamiętać,aby sprawdzać czy woda nie wyparowała i filet się nie przypala. 

    

Smacznego. 

1 komentarz: