http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 19 września 2014

Granola

Do tej granoli już przymierzałam się ode pewnego czasu, i w końcu się udało. Połączenie płatków, miodu i suszonych owoców, wprost idealne na śniadanie, najlepsze z mlekiem lub jogurtem naturalnym .

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki otrąb żytnich
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 50 g płatków kokosu
  • garść rodzynek
  • 100 g chipsów bananowych
  • 100 g pokrojonej drobno suszonej moreli



Miód łączymy z olejem i podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji. Łączymy ją następnie z płatkami, ziarnami słonecznika i otrębami. tak przygotowane płatki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, i pieczemy przez około 30 minut, co pewien czas mieszając. Najlepiej granolę wysypać na papier do pieczenia.
Po wystygnięciu mieszamy płatki z owocami: żurawiną, bananem, rodzynkami, morelami i płatkami kokosa.




Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz