http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 26 września 2014

Maślane bułeczki z kruszonką

Te maślane bułeczki są idealne na śniadanie, z dżemem, marmoladą, masłem, kombinacja dowolna.


Składniki:
  • szklanka mleka
  • 50 g masła
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • mąka 500-550 g 
  • 6 łyżek cukru
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki 
  • łyżka cukru
  • jajko



Jajka i żółtka umieszczamy w mikserze, dodajemy 4 łyżki cukru, cukier waniliowy i miksujemy nam wysokich obrotach przez kilka minut a najlepiej do czasu, aż na wyrośnie zaczyn do uzyskania gęstej masy
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około  10-15 minut.
Do miski wsypujemy część mąki, wlewamy masę jajeczną i zaczyn, wszystko razem łączymy. Następnie dodajemy roztopione przestudzone masło, stopniowo dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto ręką, tak długo aż nam zacznie odchodzić od ręki i będą widoczne pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut. 
Przygotowujemy blachę do pieczenia, możemy ją delikatnie posmarować, tłuszczem, nastawiamy piekarnik na 180 stopni. 
Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki, oczywiście to jakie duże chcecie bułeczki zależy od Was, jeżeli większe to należy wsiąść więcej ciasta. Bułeczki układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło ścieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy mąkę i cukier i wszystko delikatnie mieszamy, tak aby nie powstały duże grudki. 
Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut, przed wyciągnięciem należy sprawdzić, czy spód jest dobrze wypieczony, wtedy mamy pewność, że ciasto się upiekło. 




Smacznego. 

1 komentarz:

  1. Idealne nie tylko na śniadanie. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń