http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 24 listopada 2014

Sałatka z łososiem, winogronami i serem pleśniowym

Składniki na 2 porcje:

  • dwie spore garści roszponki
  • 150 g fileta z łososia
  • winogrona zielone lub czerwone, mała kiść
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur
  • garść orzechów włoskich
  • sól, 
  • pieprz cytrynowy
  • łyżka oliwy
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
Sos miodowy:
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu naturalnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki ciepłej wody



Sałatkę zaczynamy od łososia. Doprawiamy go solą i pieprzem, delikatnie kładziemy na rozgrzanej patelnie, polewamy sosem sojowym i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy, miód, sok z cytryny, oliwę i wodę i wszystko dokładnie mieszamy, tak aby na się miód rozpuścił. Sos jest słodszy,ale idealnie się komponuje z słonym serem i łososiem. 
Winogrona i ser kroimy na połówki, orzechy prażymy na patelni. Na talerzu układamy roszponkę, kawałek fileta z łososia, winogrona,ser i orzechy. Całość polewamy sosem.




Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz