Składniki na 4 porcje:
- 350 g schabu lub polędwicy
 - łyżka mąki ziemniaczanej
 - czerwona papryka
 - 1 szalotka
 - 3 ząbki czosnku
 - pół białej części pora
 - 1 marchewka
 - około 1/4 łyżeczki imbiru
 - 4 łyżki oleju sezamowego lub słonecznikowego
 - sól, pieprz
 
Sos:
- 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
 - 6 łyżek wody
 - 3 łyżki cukru brązowego
 - sok z połowy cytryny
 
Dodatkowo:
- dwa woreczki brązowego ryżu
 - szczypiorek
 
Całość zaczynamy od ugotowania ryżu, gdyż to właśnie on zajmie nam najwięcej czasu, Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 30-35 minut.
Schab kroimy w drobne paseczki, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy paski schabu na złoty kolor około 5 minut, musi być miękki. 
Szalotkę kroimy w kostkę, czosnek także, marchewkę i pora w słupki, paprykę w większą kostkę.
Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy około 4-5 minut. Do warzyw dodajemy schab, imbir, i podlewamy wymieszanym dobrze sosem. Najlepiej sos podzielić na 3 partie. Całość dusimy w sosie około 5-7 minut, tylko należy to robić na wolnym ogniu, tak aby mięso i warzywa pomału wchłaniały sos. 
Przed podaniem danie posypujemy szczypiorkiem. 
Smacznego.
*przepis z moimi modyfikacjami z Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz