Składniki:
- 500 g sera białego
- 500 g mąki
- 4 żółtka
- kieliszek wódki
- łyżeczka sody
- pół szklanki cukru pudru
- 200 ml śmietany 18%
- smalec lub olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Ser biały mielimy przez maszynkę, lub rozdrabniamy widelcem, zmielony na pewno będzie lepszy. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy ser, żółtka, śmietanę, cukier puder i spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 1 cm. Wykrawamy duże krążki, a wewnątrz mniejsze.
Tłuszcz rozgrzewamy najlepiej w garnku, na dobrze rozgrzany tłuszcz wkładamy oponki, i smażymy z obu stron na złoty kolor. Tłuszczu powinno być tyle, żeby oponki swobodnie pływały. Usmażone odsączany na ręczniku papierowym, a zimne posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są w dniu usmażenia.
Smacznego.
Tłuszcz rozgrzewamy najlepiej w garnku, na dobrze rozgrzany tłuszcz wkładamy oponki, i smażymy z obu stron na złoty kolor. Tłuszczu powinno być tyle, żeby oponki swobodnie pływały. Usmażone odsączany na ręczniku papierowym, a zimne posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są w dniu usmażenia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz