Dzisiaj proponuje Wam pasztet drobiowy bogaty w warzywa, przygotowałem go specjalnie dla moich dzieciaków, żeby było smacznie i zdrowo.
Składniki:
- 6 ćwiartek z kurczaka, około 2,5 kg świeżego kurczaka
- 2 marchewki
- mała pietruszka
- pół selera małego, głównie zielonej części
- 2 cebule
- kawałek zielonej części pora
- łyżka siekanej natki pietruszki
- łyżeczka suchego lubczyku
- 5 ząbków czosnku
- 2 płaskie łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- łyżka domowej przyprawy do potraw
Kurczaka zalewamy wodą i dodajemy łyżkę przyprawy do potraw. Kiedy rosół z kurczaka się zagotuje dodajemy warzywa i gotujemy wszystko około 30-45 minut, na bardzo wolny ogniu.
Wystudzonego kurczaka dokładnie obieramy, mięso dokładnie mielimy, również skórki, są one tłuste, ale poza nimi nie będziemy już dodawać żadnego tłuszczu. Mielimy również warzywa: pietruszkę, selera, marchewkę, pora i cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pietruszkę, lubczyk, sól, pieprz. Dokładnie wszystko wyrabiamy ręką, wtedy mamy pewność,że składniki nam się połączą. Sprawdzamy smak mięsa, jeżeli jest odpowiednio doprawiony, dodajemy jajka i jeszcze raz mieszamy.
Pasztet przekładamy do aluminiowych form do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 60 minut.
Smacznego.
Taki pasztet jakiego szukałam. :) Mam w związku z tym pytania, jak długo zachowuje świeżość i ile foremek (i o jakich wymiarach) Ci z tego wyszło? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, wyszło mi 8 foremek, o wymiarach 12 cm* 8 cm, pasztet utrzymuje swoją świeżość ponad tydzień. Część zamroziłam, po wyjęciu były tak samo dobre, w pasztecie wyczuwalny jest smak warzyw. Pozdrawiam.
UsuńŚwietny pomysł z zamrożeniem! Dziękuję za informacje, na pewno będę próbowała. :)
Usuń