Dzisiaj podam Wam przepis na szybkie i proste danie, idealny na niedzielny obiad, mało składników, a smak........mniam, po prostu pycha, szczególnie dla osób,które lubią pory.
- ok. 300-400 g polędwicy wieprzowej
- duży por
- szklanka bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- płaska łyżeczka suszonego cząbru
- masło 30 g
Polędwicę kroimy na mniejsze kawałki, około 1,5 cm, każdy rozbijamy delikatnie z każdej strony, nie tak bardzo jak naszego tradycyjnego schabowego. Każdą polędwiczkę solimy i posypujemy pieprzem, z każdej strony i odstawiamy do lodówki na godzinkę.
Białą część pora kroimy w pół krążki.
Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim polędwiczki z obu stron. Kiedy polędwiczki się już usmażą, dodajemy pora, wlewamy bulion, dodajemy cząber i wszystko dusimy około 15 minut. Następnie wlewamy śmietankę i dusimy jeszcze przez około 10 minut, tak aby, nadmiar bulionu odparował, a pozostał gęsty sos.
Całość przed poddaniem należy sprawdzić, czy jest odpowiednio przyprawiona.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz