http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 30 stycznia 2015

Polędwiczki wieprzowe duszone w porach

Dzisiaj podam Wam przepis na szybkie i proste danie, idealny na niedzielny obiad, mało składników, a smak........mniam, po prostu pycha, szczególnie dla osób,które lubią pory. 

Składniki na 3 porcje:

  • ok. 300-400 g polędwicy wieprzowej
  • duży por
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • płaska łyżeczka suszonego cząbru
  • masło 30 g

Polędwicę kroimy na mniejsze kawałki, około 1,5 cm, każdy rozbijamy delikatnie z każdej strony, nie tak bardzo jak naszego tradycyjnego schabowego. Każdą polędwiczkę solimy i posypujemy pieprzem, z każdej strony i odstawiamy do lodówki na godzinkę. 
Białą część pora kroimy w pół krążki.
Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim polędwiczki z obu stron. Kiedy polędwiczki się już usmażą, dodajemy pora, wlewamy bulion, dodajemy cząber  i wszystko dusimy około 15 minut. Następnie wlewamy śmietankę i dusimy jeszcze przez około 10 minut, tak aby, nadmiar bulionu odparował, a pozostał gęsty sos. 
Całość przed poddaniem należy sprawdzić, czy jest odpowiednio przyprawiona. 






Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz