Latem jem tą sałatkę przygotowaną ze świeżej zielonej sałaty, to chyba nasz rodzinny przepis, bo pamiętam go jeszcze z dzieciństwa. Spotkałam się też z wersją na słodko, ale ja zdecydowanie wolę na słono. Dzisiaj wykorzystałam sałatę rzymską, bo taką miałam w lodówce.
Składniki:
- zielona sałata
- 2 jajka ugotowane na twardo
- po łyżce siekanego szczypiorku i koperku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
- 2 łyżki przegotowanej wody
- sól, pieprz do smaku
Sałatę dokładnie myjemy i szarpiemy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy na mniejsze części, dodajemy do sałaty, w misce mieszamy jogurt z wodą, wsypujemy koperek i szczypiorek,doprawiamy sola i pieprzem. Sos powinien być słony, jednak nie za bardzo. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz