http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 31 stycznia 2015

Zielona sałatka do obiadu

Latem jem tą sałatkę przygotowaną ze świeżej zielonej sałaty, to chyba nasz rodzinny przepis, bo pamiętam go jeszcze z dzieciństwa. Spotkałam się też z wersją na słodko, ale ja zdecydowanie wolę na słono. Dzisiaj wykorzystałam sałatę rzymską, bo taką miałam w lodówce.

Składniki:
  • zielona sałata
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • po łyżce siekanego szczypiorku i koperku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • sól, pieprz do smaku



Sałatę dokładnie myjemy i szarpiemy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy na mniejsze części, dodajemy do sałaty, w misce mieszamy jogurt z wodą, wsypujemy koperek i szczypiorek,doprawiamy sola i pieprzem. Sos powinien być słony, jednak nie za bardzo. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem. 


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz