Ta sałatka powstała jeszcze na Sylwestra, mój mąż bardzo ją lubi. W sałatce kapustę pekińską zastąpiłam sałatą lodową i wydaje mi się jeszcze smaczniejsza.
- 2 filety z kurczaka
- sałata lodowa
- puszka kukurydzy
- duża czerwona cebula
- 6-8 ogórków konserwowych, w zależności od wielkości ogórków
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa, ja użyłam Kamis
- 5 łyżek majonezu
- ketchup pikantny
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek
- 2 łyżki oliwy
Kurczaka kroimy na drobne kawałki, najlepiej kostkę, dodajemy oliwę, przyprawę do gyrosa, dokładnie mieszamy i odstawimy w zimne miejsce na minimum godzinkę. Po tym czasie przekładamy na patelnię i smażymy go na złoty kolor, najlepiej już bez dodatku tłuszczu.
Zimnego kurczaka układamy na dnie naczynia, polewamy go ketchupem, tak nie za dużo i nie za mało. Na wierch układamy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, na nie piórka cebuli, a następnie kukurydzę.
Majonez mieszamy z 5 łyżkami ketchupu, najlepsza jest proporcja 1:1, doprawiamy musztardą, a na końcu wg uznania solą i pieprzem. Mieszankę wylewamy na kukurydzę, na wierch układamy pokrojona drobno sałatę lodową, całość posypujemy szczypiorkiem. Przed podaniem najlepiej jest sałatkę schłodzić przez około godzinkę.
Jeżeli lubicie dużo sosu w sałatce, to oczywiście można zwiększyć ilość majonezu i ketchupu, można również dodać czosnek, żeby jej smak był bardziej wyrazisty.
Smacznego.
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 5000 blogów z 22 kategorii.
OdpowiedzUsuńzBLOGowani to największy polski serwis skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do rejestracji.