Dzisiaj moja propozycja obiadowa, eskalopki z kurczaka, uwielbiane przez dzieci, zapraszam.
- 2 filety z kurczaka
- sól, pieprz
- mąka
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- olej do smażenia
Dodatkowo:
Filety myjemy, każdy kroimy na mniejsze płaty:2,3, w zależności od wielkości fileta. Każdą porcję rozbijamy delikatnie tłuczkiem, nie za mocno, bo mięso kurczaka jest bardzo delikatne, ważne, żeby je troszkę rozbić. Z każdej strony solimy, i delikatnie posypujemy białym pieprzem. Jajka rozbijamy widelcem a dodatkiem mleka.
Olej rozgrzewamy na patelni, każdy filet obtaczamy w mące, a następnie w jajku. Smażymy na złoty, lekko brązowy kolor, z każdej strony, około 2 minut, na każdą stronę, jest to uzależnione też od wielkości filetów. Można zrobić mniejsze fileciki niż na moim zdjęciu, takie szczególnie lubią dzieci, wtedy czas smażenia na pewno będzie krótszy.
Smacznego.
No i extra.
OdpowiedzUsuń