http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 4 lutego 2015

Sałata rzymska z rukolą, boczkiem i jajkiem

Składniki na 2 porcje:
  • mini sałata rzymska
  • garść rukoli
  • 2 jajka
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 10 plasterków boczku
  • opcjonalnie grzanki czosnkowe

Sałatę myjemy i rozrywamy na mniejsze kawałki, rukolę układamy na sałacie. Pomidorki kroimy na połówki, ugotowane jajka w ćwiartki. Boczek smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, tak aby ten który jest w boczku nam się wytopił, a boczek był chrupiący. Boczek przekładamy na papier kuchenny, aby tłuszcz, który pozostał wsiąknął. Wszystko układamy na sałatce, całość posypujemy grzankami i sosem. 





Sos:
  • 2 ząbki czosnki
  • szczypta soli
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • około 5 łyżek oliwy
Czosnek rozdrabniamy przez praskę, ucieramy z solą. Dodajemy musztardę, miód, sok z cytryny i dokładnie mieszamy, na końcu wlewamy oliwę. Całość możemy dokładnie wstrząsnąć najlepiej w słoiczku .




Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz