- mini sałata rzymska
- garść rukoli
- 2 jajka
- 8 pomidorków koktajlowych
- 10 plasterków boczku
- opcjonalnie grzanki czosnkowe
Sałatę myjemy i rozrywamy na mniejsze kawałki, rukolę układamy na sałacie. Pomidorki kroimy na połówki, ugotowane jajka w ćwiartki. Boczek smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, tak aby ten który jest w boczku nam się wytopił, a boczek był chrupiący. Boczek przekładamy na papier kuchenny, aby tłuszcz, który pozostał wsiąknął. Wszystko układamy na sałatce, całość posypujemy grzankami i sosem.
Sos:
- 2 ząbki czosnki
- szczypta soli
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- łyżka soku z cytryny
- około 5 łyżek oliwy
Czosnek rozdrabniamy przez praskę, ucieramy z solą. Dodajemy musztardę, miód, sok z cytryny i dokładnie mieszamy, na końcu wlewamy oliwę. Całość możemy dokładnie wstrząsnąć najlepiej w słoiczku .
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz