Zapraszam na kurczaka w troszkę innej wersji, lekko słodki z ostrą nutą papryki i sosu sojowego. Szybki w przygotowaniu i bardzo dobry. Polecam.
- 350 g kurczaka z udźca
- pół szklanka sosu sojowego ciemnego
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- łyżka cukru
- 2 małe cebule
- dodatkowo szczypiorek
Dodatkowo:
- 100 g ryżu
- surówka z kapusty kiszonej, może być z tego przepisu .
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Kurczak z udźca jest ciemnym i bardziej tłustym mięsem niż filet i najlepiej on pasuje do tego przepisu. Pokrojonego kurczaka mieszamy z papryką i połową sosu sojowego i odstawiamy do lodówki najlepiej na 2 godzinki. Cebulę kroimy w piórka.
Tuż przed przygotowywaniem kurczaka ryż gotujemy wg przepisu z odrobiną soli.
Na patelnię wsypujemy cukier, kiedy zacznie się karmelizować,dodajemy kurczaka i mieszamy smażąc przez około 3 minuty. Następnie wlewamy resztę sosu sojowego, zmniejszamy ogień i smażymy, aż sos stanie się gęsty. W między czasie dodajemy cebulę, tak aby nabrała aromatu sosu.
Kurczak najlepiej smakuje z ryżem i surówką z kapusty kiszonej. Przed podaniem kurczaka można posypać szczypiorkiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz