http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 18 października 2013

Surówka z kiszonej kapusty

Taką surówkę robię do drugiego danie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Najlepsza jest z własnoręcznie robionej kiszonej kapusty, ale jeżeli takiej nie mamy, ta kupiona na placu targowym też będzie odpowiednia. Nie kupujcie kapusty w woreczku, na pewno nie ma ona swoich walorów smakowych i zdrowotnych. 

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula 
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka cukru
  • pieprz



Kapustę jeżeli jest potrzeba wyciskamy i sprawdzamy jej kwaskowość. Jeżeli wydaje wam się, że nadal jest za bardzo kwaśna połowę z niej przelejcie ciepłą wodą i wymieszajcie z tą kwaskową. W ten sposób wymieszamy obie kapusty i kapusta będzie mniej kwaśna. Następnie kroimy na drobne kawałki kapustę na desce, przekładamy do miski, dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulkę, starta na drobnych oczkach marchewkę i jabłko. Dodajemy cukier, pieprz i oliwę. Całość dokładnie mieszamy, i sprawdzamy smak. Wg uznania można dodać jeszcze cukru, oliwy lub pieprzu. 

Smacznego. 

1 komentarz: