Kiedy w zimie, na termometrze 10 stopni i pięknie świeci słońce, człowiek ma od razu ochotę na lekkie sałatki.
- 100 g mieszanki sałat
- 100 g sera feta
- 3-4 rzodkiewki
- 2 jajka
- pół zielonego ogórka
- szczypiorek
Sos:
- łyżka majonezu
- łyżka musztardy
- łyżka oliwy
- łyżeczka miodu
- łyżka sera fety
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo, rzodkiewkę kroimy w plasterki a ogórek w półplasterki. Na talerzu rozkładamy sałatę, na wierzch dajemy pozostałe dodatki, całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem.
Fetę rozcieramy z majonezem i musztardą, dodajemy oliwę i miód i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Sosu nie należy za dużo solić, gdyż feta sama w sobie jest słona.
Smacznego.
*pomysł zaczerpnięty z Kwestii Smaku
*pomysł zaczerpnięty z Kwestii Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz