Dzisiaj propozycja na Wielkanocne śniadanie,i myślę, że nie tylko Wielkanocne, jajka faszerowane w dwóch wersjach smakowych.
Farsz z łososiem:
- 3 jajka
- 50 g wędzonego łososia
- koperek
- bardzo drobno posiekana czerwona cebula, około 1/4 małej cebuli
- pół łyżeczki musztardy
- łyżeczka majonezu
- pieprz
- kiełki brokuła
Jajka gotujemy na twardo. kroimy na pół wyciągamy żółtka, które następnie mieszamy z bardzo drobno posiekanym łososiem, koperkiem, cebulą, musztardą i pieprzem. Sprawdzamy smak, w razie potrzeby posolić. Farsz nakładać na połówki jajek obicie, udekorować kiełkami brokuła.
Farsz z buraczkami:
- 3 jajka
- 1 ugotowany średni burak
- łyżeczka chrzanu
- łyżeczka śmietany lub kremowego serka
- pieprz
- koperek lub szczypiorek
Jajka przygotowujemy jak powyżej. Buraka ścieramy na tarku na drobnych oczkach, dodajemy żółtka, chrzan, serek i dokładnie mieszamy, najlepiej widelcem. Doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Farsz nakładamy do jajek, dekorujemy szczypiorkiem lub koperkiem.
pierwszy pomysł podoba mi się bardzo! ;)
OdpowiedzUsuńpierwszy pomysł podoba mi się bardzo! ;)
OdpowiedzUsuń