http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 27 marca 2015

Babka czekoladowo - kawowa

To moja ostatnia propozycja babkowa w tym roku, mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu. Czekoladowy smak połączony z aromatem kawy.


Składniki:

  • 300 g mąki
  • 4 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 15 dkg margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu rumowego



Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Kawę rozpuszczamy w małej ilości wody. Margarynę ucieramy do białości, następnie stopniowo dodajemy na zmianę cukier puder i żółtka. Do gotowej masy wlewamy ostudzoną czekoladę i dokładnie miksujemy, a następnie kawę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, i dodajemy partiami do masy. Na końcu dodajemy mleko i aromat rumowy. Można też mleko dodać pomiędzy partiami mąki. 
Białka ubijamy na sztywno, a następnie za pomocą łyżki łączymy z przygotowaną masą. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Napełniamy masą i pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 45 minut, do suchego patyczka. 





Polewa:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 25 g masła
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i wszystko roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotowa polewę wylewamy na przestudzona babkę. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz