http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 24 marca 2015

Zupa jarzynowa z rybą

Pożywna, gęsta zupa, z dużą ilością warzyw, do tego soczewica i filety z ryb. Wbrew pozorom zupa nie ma bardzo rybnego smaku. Całość bardzo dobra i odpowiednio połączona. 

Składniki:
  • 4-5 ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka 
  • mały por
  • cebula
  • brokuł
  • pół szklanki soczewicy czerwonej
  • ok. 250 g filetów z ryby, u mnie dorsz i łosoś
  • natka pietruszki
  • łyżeczka domowej przyprawy
  • łyżka masła
  • szczypta chili
  • sól, pieprz do smaku




Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarku na grubych oczkach, pora kroimy w pół talarki, cebulę w drobną kostkę, a brokuła dzielimy na drobne różyczki. 
Filety z ryb zalewamy wodą i zagotowujemy przez około 5 minut, następnie włączamy, wyciągamy ryby, studzimy i dzielimy  na mniejsze kawałki.  
Masło rozgrzewamy w garnku, na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i pora i podsmażamy przez 2 minuty, następnie wsypujemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki i nadal wszystko podsmażamy przez 5 minut. Całość zalewamy wodą, tak, żeby wody było powyżej warzyw około 5-6 cm, wsypujemy przyprawę i gotujemy wszystko na wolnym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną, ale nie będą jeszcze dostatecznie miękkie. Wtedy wsypujemy opłukaną wcześniej soczewicę i  dodajemy brokuły.Gotujemy całość jeszcze przez 10 minut. Na końcu dodajemy chili i kawałki ryb i wszystko podgotowujemy od 3 do 5 minut. Zupę sprawdzamy w smaku dodajemy sól i pieprz, i  wyłączamy. Jeżeli jest wg Was za gęsta dodajecie więcej wody, ale wtedy też ja podgotujcie, aby wchłoneła aromat warzyw i ryb.  

Smacznego.    

*zainspirowałam się przepisem z Kwesti Smaku z moimi licznymi zmianammi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz