Pożywna, gęsta zupa, z dużą ilością warzyw, do tego soczewica i filety z ryb. Wbrew pozorom zupa nie ma bardzo rybnego smaku. Całość bardzo dobra i odpowiednio połączona.
- 4-5 ziemniaków
- marchewka
- pietruszka
- mały por
- cebula
- brokuł
- pół szklanki soczewicy czerwonej
- ok. 250 g filetów z ryby, u mnie dorsz i łosoś
- natka pietruszki
- łyżeczka domowej przyprawy
- łyżka masła
- szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarku na grubych oczkach, pora kroimy w pół talarki, cebulę w drobną kostkę, a brokuła dzielimy na drobne różyczki.
Filety z ryb zalewamy wodą i zagotowujemy przez około 5 minut, następnie włączamy, wyciągamy ryby, studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Masło rozgrzewamy w garnku, na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i pora i podsmażamy przez 2 minuty, następnie wsypujemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki i nadal wszystko podsmażamy przez 5 minut. Całość zalewamy wodą, tak, żeby wody było powyżej warzyw około 5-6 cm, wsypujemy przyprawę i gotujemy wszystko na wolnym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną, ale nie będą jeszcze dostatecznie miękkie. Wtedy wsypujemy opłukaną wcześniej soczewicę i dodajemy brokuły.Gotujemy całość jeszcze przez 10 minut. Na końcu dodajemy chili i kawałki ryb i wszystko podgotowujemy od 3 do 5 minut. Zupę sprawdzamy w smaku dodajemy sól i pieprz, i wyłączamy. Jeżeli jest wg Was za gęsta dodajecie więcej wody, ale wtedy też ja podgotujcie, aby wchłoneła aromat warzyw i ryb.
Smacznego.
*zainspirowałam się przepisem z Kwesti Smaku z moimi licznymi zmianammi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz