http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 13 marca 2015

Polędwiczki wieprzowe duszone w winie z pieczarkami

Przepis na proste, ale bardzo dobre polędwiczki wieprzowe. Jak to powiedziała moja córa: najlepsze są pieczarki. Najlepiej pieczarki przygotować wcześniej od mięsa, to danie, które należy jeść od razu, na pewno nie będzie równie smaczne odgrzewane. 


Składniki na 2 porcje:

  • polędwiczka wieprzowa około 300 g
  • sól, pieprz
  • mąka
  • olej
  • 4 łyżki czerwonego półwytrawnego wina
Polędwiczki kroimy na kawałki około 1 cm. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy. Pozostawiamy na chwilę. Rozgrzewamy olej, każdą polędwiczkę obtaczamy w mące, a następnie smażymy z obu stron po 2 minuty. Kiedy polędwiczki się usmażą, wlewamy wino, i dusimy, aż nam się sos zredukuje, ale nie przypali.





Pieczarki:
  • 12 sztuka małych pieczarek
  • łyżka masła
  • pół szklanki bulionu grzybowego
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki
Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i smażymy około 2 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, wszystko mieszamy, i pozostawiamy na ogniu na kolejne 2 minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy wszystko, do momentu, aż nadmiar wyparuje i pozostanie gęsty sos. Do sosu można dodać śmietanę, zredukuje ona trochę smak sosu na bardziej łagodny, całość na samym końcu posypać pietruszką. Nie soliłam pieczarek, gdyż sos sojowy sam w sobie jest słony. Można delikatnie doprawić pieprzem.
Nam smakowały z kaszą gryczaną.



Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz