Przepis na proste, ale bardzo dobre polędwiczki wieprzowe. Jak to powiedziała moja córa: najlepsze są pieczarki. Najlepiej pieczarki przygotować wcześniej od mięsa, to danie, które należy jeść od razu, na pewno nie będzie równie smaczne odgrzewane.
Składniki na 2 porcje:
- polędwiczka wieprzowa około 300 g
- sól, pieprz
- mąka
- olej
- 4 łyżki czerwonego półwytrawnego wina
Polędwiczki kroimy na kawałki około 1 cm. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy. Pozostawiamy na chwilę. Rozgrzewamy olej, każdą polędwiczkę obtaczamy w mące, a następnie smażymy z obu stron po 2 minuty. Kiedy polędwiczki się usmażą, wlewamy wino, i dusimy, aż nam się sos zredukuje, ale nie przypali.
Pieczarki:
- 12 sztuka małych pieczarek
- łyżka masła
- pół szklanki bulionu grzybowego
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki
Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i smażymy około 2 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, wszystko mieszamy, i pozostawiamy na ogniu na kolejne 2 minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy wszystko, do momentu, aż nadmiar wyparuje i pozostanie gęsty sos. Do sosu można dodać śmietanę, zredukuje ona trochę smak sosu na bardziej łagodny, całość na samym końcu posypać pietruszką. Nie soliłam pieczarek, gdyż sos sojowy sam w sobie jest słony. Można delikatnie doprawić pieprzem.
Nam smakowały z kaszą gryczaną.
Smacznego.
Nam smakowały z kaszą gryczaną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz