http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 12 marca 2015

Zielony twarożek do chleba

Polecam Wam zielony twarożek do chleba, jest pyszny ze świeżym chrupiącym chlebkiem, z dodatkiem pomidora. U mnie bardzo często gości na stole. 


Składniki:

  • ser biały półtłusty około 250 g
  • 4-5 łyżek mleka
  • sól
  • szczypiorek
  • koperek
  • 4 rzodkiewki
  • mała czerwona cebula
  • 1/4 zielonego ogórka


Ser biały mieszamy z mlekiem i doprawiamy solą. Jeśli ser będzie za gęsty należy mleka dodać więcej, to w dużej mierze zależy od jakości sera.  Rzodkiewkę i ogórek ścieramy na tarku na grubym oczku. Jeżeli twarożek ma pozostać w lodówce na kilka godzin to proponuje zrezygnować z ogórka, gdyż wtedy puści sok i twarożek będzie bardzo wodnisty. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, a cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego.  

1 komentarz: