Pyszna aromatyczna babka cytrynowa z dodatkiem lekko wyczuwalnego kokosu, lekko wilgotna, a do tego pyszny cytrynowy lukier. Znalezione w zeszycie mamy.
Składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- sok 1 cytryny
- 100 g kokosu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy na gładko, stopniowo dodajemy cukier puder na zmianę z żółtkami i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem i kokosem, dodajemy po łyżce do utartego masła, miksujemy na niskich obrotach. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki łączymy z utartą masą.
Całość przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temp. 175 stopni,przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Lukier:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 7-8 łyżek cukru pudru
- odrobiona kurkumy
Sok miksujemy dodając po łyżce cukier puder i dokładnie miksując, aby wszystko nam się dokładnie połączyło. Na końcu dodajemy kurkumę, szczyptę na czubek noża, to nada lukrowi ładnego koloru. Lukier powinien być gesty. Schłodzoną babkę lukrujemy i odstawimy do wyschnięcia lukru.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz