http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 14 marca 2015

Babka cytrynowo - kokosowa

Pyszna aromatyczna babka cytrynowa z dodatkiem lekko wyczuwalnego kokosu, lekko wilgotna, a do tego pyszny cytrynowy lukier. Znalezione w zeszycie mamy. 

Składniki:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek 
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok 1 cytryny
  • 100 g kokosu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy na gładko, stopniowo dodajemy cukier puder na zmianę z żółtkami i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem i kokosem, dodajemy po łyżce do utartego masła, miksujemy na niskich obrotach. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki łączymy z utartą masą. 
Całość przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temp. 175 stopni,przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. 




Lukier:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 7-8 łyżek cukru pudru
  • odrobiona kurkumy
Sok miksujemy dodając po łyżce cukier puder i dokładnie miksując, aby wszystko nam się dokładnie połączyło. Na końcu dodajemy kurkumę, szczyptę na czubek noża, to nada lukrowi ładnego koloru. Lukier powinien być gesty. Schłodzoną babkę lukrujemy i odstawimy do wyschnięcia lukru.  



Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz