http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 19 marca 2015

Sernik gotowany

Przedstawiam Wam dzisiaj inną wersję sernika, kruche miodowe ciasta, przełożone masa serową, miękkie, rozpływające się w ustach, idealne do popołudniowej kawy. Alternatywa dla tradycyjnych serników. Przepis ze z zeszytu mamy...

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę mieszamy na stolnicy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbijamy jajka, dodajemy margarynę, miód i mleko, wszystko dokładnie siekamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni, przez około 10-12 minut, aż ciasto nam lekko zbrązowieje. Należy uważać podczas wyciągania ciasta nie złamać je, gdyż  jest ono kruche i twarde, 




Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • zapach waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka

Ser mielimy dwukrotnie, przekładamy do garnka, dodajemy jajka, cukier, masło i zapach waniliowy. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy, kiedy masło się rozpuści, najlepiej wszystko połączyć za pomocą trzepaczki. Kiedy ser jest bardzo gorący, ale nie gotuje się dodajemy budyń rozpuszczony w mleku, wlewamy do sera i energicznie mieszamy. Jeżeli masa serowa nie będzie odpowiednio gorąca, wlane mleko jeszcze bardziej nam ją rozrzedzi, dlatego bardzo ważne jest aby było gorące, wtedy masa nam się zetnie i odpowiednio zgęstnieje. Po wlaniu mleka z budyniem mieszamy wszystko, energicznie, tak aby nam się nie przypaliło i nie zagotowało. 
Gorącą masą przekładamy placki, masa powinna być gorąca, ale na tyle gęsta,aby nam nie wypływała. Jeżeli Wam się nie zetnie, możecie dodać jeszcze jeden budyń, ale już bezpośrednio do masy. 
Przełożone ciasto schładzamy. Najlepsze jest dopiero na drugi dzień, kiedy blaty ciasto odpowiednio zmiękną, a ser będzie zimny.    

Polewa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy  się połączą polewamy ciasto.





Smacznego. 

9 komentarzy: