Dzisiaj podaję Wam przepis na puszyste naleśniki, grubsze trochę przypominają omlety, ale omlety przygotowuję inaczej. Zatęskniłam za takimi grubymi naleśnikami jak w dzieciństwie robiła nam babcia, tylko bardziej puszystymi.
Składniki na 8 naleśników:
- 450 ml mleka
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
Mleko mieszamy z mąką i żółtkami na jednolitą gęstą masę. Białka ubijamy na sztywno, a następnie za pomocą szpatułki łączymy z mleczną mieszanką. Patelnię rozgrzewamy, na rozgrzaną patelnię wlewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron. Do tych naleśników nie potrzeba tłuszczu, jeżeli jednak boicie się, żeby ciasto nie przywarło, posmarujcie delikatnie patelnie ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oliwy.
Dodatkowo:
- dowolna marmolada, najlepiej kwaskowa, u mnie dyniowa
- bita śmietana,
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno i dodajemy 1-2 łyżki cukru pudru wg uznania.
Naleśniki smarujemy marmoladą, na wierzch dajemy bitą śmietanę, przykrywamy połową naleśnika.
Smacznego.
Świetnie wygląda! ;))
OdpowiedzUsuńDziekuję
OdpowiedzUsuń