http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 20 marca 2015

Puszyste naleśniki

Dzisiaj podaję Wam przepis na puszyste naleśniki, grubsze trochę przypominają omlety, ale omlety przygotowuję inaczej. Zatęskniłam za takimi grubymi naleśnikami jak w dzieciństwie robiła nam babcia, tylko bardziej puszystymi. 


Składniki na 8 naleśników:

  • 450 ml mleka
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
Mleko mieszamy z mąką i żółtkami na jednolitą gęstą masę. Białka ubijamy na sztywno, a następnie za pomocą szpatułki łączymy z mleczną mieszanką. Patelnię rozgrzewamy, na rozgrzaną patelnię wlewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron. Do tych naleśników nie potrzeba tłuszczu, jeżeli jednak boicie się, żeby ciasto nie przywarło, posmarujcie delikatnie patelnie ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oliwy. 




Dodatkowo:
  • dowolna marmolada, najlepiej kwaskowa, u mnie dyniowa
  • bita śmietana,
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno i dodajemy 1-2 łyżki cukru pudru wg uznania. 

Naleśniki smarujemy marmoladą, na  wierzch dajemy bitą śmietanę, przykrywamy połową naleśnika.






Smacznego.

2 komentarze: