Kolejna propozycja na Wielkanocną babkę, wilgotna, aromatycznie orzechowa. Dla smakoszy orzechów inie tylko. Moja siostra stwierdziła, że bije wszystkie inne baby.
- szklanka mąki
- szklanka mielonych orzechów
- 250 g margaryny
- pół szklanki wody
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- 2 garści siekanych orzechów, około pół szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kopiate łyżeczki kakao
Margarynę rozpuszczamy z cukrami i wodą, do momenty aż cukier się rozpuści, następnie pozostawiamy do przestudzenia.
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakaem i mielonymi orzechami. Wbijamy do tego żółtka, wlewamy przestudzoną margarynę i wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy siekane orzechy.
Białka ubijamy na sztywno, i dodajemy do masy, delikatnie wszystko łącząc za pomocą łyżki.
Wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą foremkę napełniamy masą i pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Ozdabiać wg upodobań.
Smacznego.
* przepis zaczerpniety z bloga Pieczarka Mysia
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda na puszystą i wilgotną - mniam:)
OdpowiedzUsuńOj bije, bije :)
OdpowiedzUsuń