http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 21 marca 2015

Babka orzechowa

Kolejna propozycja na Wielkanocną babkę, wilgotna, aromatycznie orzechowa. Dla smakoszy orzechów inie tylko. Moja siostra stwierdziła, że bije wszystkie inne baby. 


Składniki:
  • szklanka mąki
  • szklanka mielonych orzechów
  • 250 g margaryny
  • pół szklanki wody
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 2 garści siekanych orzechów, około pół szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiate łyżeczki kakao



Margarynę rozpuszczamy z cukrami i wodą, do momenty aż cukier się rozpuści, następnie pozostawiamy do przestudzenia. 
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakaem i mielonymi orzechami. Wbijamy do tego żółtka, wlewamy przestudzoną margarynę i wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy siekane orzechy. 
Białka ubijamy na sztywno, i dodajemy do masy, delikatnie wszystko łącząc za pomocą łyżki. 
Wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą foremkę napełniamy masą i pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Ozdabiać wg upodobań. 



Smacznego. 
* przepis zaczerpniety z bloga  Pieczarka Mysia

3 komentarze: