Kolejna propozycja na Wielkanocną babkę, wilgotna, aromatycznie orzechowa. Dla smakoszy orzechów inie tylko. Moja siostra stwierdziła, że bije wszystkie inne baby. 
- szklanka mąki
 - szklanka mielonych orzechów
 - 250 g margaryny
 - pół szklanki wody
 - szklanka cukru
 - cukier waniliowy
 - 5 jajek
 - 2 garści siekanych orzechów, około pół szklanki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 kopiate łyżeczki kakao
 
Margarynę rozpuszczamy z cukrami i wodą, do momenty aż cukier się rozpuści, następnie pozostawiamy do przestudzenia. 
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakaem i mielonymi orzechami. Wbijamy do tego żółtka, wlewamy przestudzoną margarynę i wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy siekane orzechy. 
Białka ubijamy na sztywno, i dodajemy do masy, delikatnie wszystko łącząc za pomocą łyżki. 
Wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą foremkę napełniamy masą i pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Ozdabiać wg upodobań. 
Smacznego. 
* przepis zaczerpniety z bloga  Pieczarka Mysia
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda na puszystą i wilgotną - mniam:)
OdpowiedzUsuńOj bije, bije :)
OdpowiedzUsuń