http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 20 lipca 2015

Rolada bezowa z malinami

Składniki:

  • 4 białka jajek rozmiaru L
  • 200 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa:
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g  ml serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • maliny

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy dopóki piana nie będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Ciasto wykładamy na ściereczkę wysypaną bułką tartą. 

Zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Na końcu łyżka po łyżce dodajemy serem mascarpone i dokładnie łączymy ze śmietanką na niskich obrotach. 

Na blat bezowy nakładamy masę, pozostawiając z każdego boku około 2 cm ciasta bez masy. Na śmietankę układamy maliny. Następnie stopniowo zwijamy roladę, pomagając sobie ściereczką. Roladę zawijamy w ściereczkę i schładzamy w lodówce. przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz