http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 14 lutego 2016

Malinowa chmurka

Piękne warstwowe ciasto, nieziemsko dobre, przepis wypatrzyłam u Doroty na blogu Moje wypieki, przepis oryginalny trochę zmieniłam ze względu na brak czasu. Moje kruche ciasto nie leżakowało w lodówce tylko od razu trafiło do piekarnika, zmianie uległy tez proporcje kremu. Wyszło pysznie. 


Składniki na kruche ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być zimne. Masło siekamy z mąką, proszkiem, cukrem i żółtkami. Ciasto dokładnie zagniatamy, a następnie przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 15-20 minut, do lekko brązowego koloru.


Beza:

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 80 g płatków migdałowych
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do powstania gęstej błyszczącej masy. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dno formy smarujemy masłem, nakładamy papier do pieczenia, a na papier wykładamy pianę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Całość pieczemy w temp. 140 stopni przez około godzinę, beza powinna być sucha i chrupka. Studzimy.



 
Warstwa malinowa:
  • 3 galaretki malinowe
  • 800 g mrożonych malin
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach przegotowanej wody. Do gorącej galaretki dodajemy zamrożone maliny i dokładnie mieszamy. Lekko tężejącą wylewamy na kruche ciasto i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Krem:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • śmietan fix
Do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy serek i cukier puder. Wszystko miksujemy na gęsty krem, na końcu dodajemy śmietan fix. Gotowym krem wykładamy na galaretkę. Na krem wykładamy upieczoną i wystudzoną bezę. 


Smacznego. 




1 komentarz: