http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 9 stycznia 2013

Mocno czekoladowe babeczki z marmoladą

Te babeczki są pysznie mocno czekoladowe, a w środku pysznie wilgotne od nadzienia. Polewa czekoladowa na wierchu dopełnia całość w smaku.

Składniki:

  • 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
  • pół łyżeczki sody 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g  masła
  • pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
  • pół szklanki kakao
  • 2 duże jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki śmietany 18%
  • dowolne powidła







Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki przez przygotowaniem mufinek. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do pierników  wymieszać razem w misce. 
Rozpuścić w garnku masło, następnie zdjąć i dodać czekoladę, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Dodać kakao i wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Pozostawić, aby całość wystygła. 

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać  cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodać masę czekoladową i dalej delikatnie miksować. Na końcu dodać śmietanę na zmianę z suchymi składnikami.
Masa jest dość gęsta, więc należy ją nakładać do mufinek łyżką. Napełnić papiloty do połowy masą, następnie dać łyżkę powideł, i znowu przykryć masą.   
Piec w temp. 170 stopni, przez około 20-22 minut, do tzw. suchego patyczka.  

Wierch można ozdobić polewą czekoladową:  
  • 30 g masła połączyć z 100 g mlecznej czekolady w kąpieli wodnej, następnie rozprowadzać na babeczce.




Smacznego.
Inspiracją to tych babeczke był blog Doroty.

1 komentarz: