Składniki:
- 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
- pół łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
- pół szklanki kakao
- 2 duże jaja
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki śmietany 18%
- dowolne powidła
Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki przez przygotowaniem mufinek. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do pierników wymieszać razem w misce.
Rozpuścić w garnku masło, następnie zdjąć i dodać czekoladę, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Dodać kakao i wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Pozostawić, aby całość wystygła.
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodać masę czekoladową i dalej delikatnie miksować. Na końcu dodać śmietanę na zmianę z suchymi składnikami.
Masa jest dość gęsta, więc należy ją nakładać do mufinek łyżką. Napełnić papiloty do połowy masą, następnie dać łyżkę powideł, i znowu przykryć masą.
Piec w temp. 170 stopni, przez około 20-22 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wierch można ozdobić polewą czekoladową:
- 30 g masła połączyć z 100 g mlecznej czekolady w kąpieli wodnej, następnie rozprowadzać na babeczce.
Inspiracją to tych babeczke był blog Doroty.
wyglądają obłędnie :) na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuń