http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 17 stycznia 2013

Sałatka na szpinaku z awokado, mandarynką i polędwicą łososiową.

Długo się zastanawiałam jak może smakować takie połączenia składników, i oczywiście się miło rozczarowałam. Smaczna sałatka dla smakoszy szpinaku i sosu balsamicznego.




  

Składniki na 2 porcje:
  •  100 g szpinaku
  • 1 awokado
  • 2 słodkie mandarynki
  • 10 plasterków polędwicy łososiowej
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • Miodowy sos winegret  + 2 łyżki octu balsamicznego

Miodowy sos winegret przygotować wg przepisu, dodać 2 łyżki octu balsamicznego i wszystko dokładnie wymieszać, całość wstawić do lodówki  na godzinę. Oczyszczone liście szpinaku układamy na talerzu, dodajemy awokado, wcześniej pokrojone w plastry, cząstki mandarynki,  poszarpane plastry polędwicy łososiowej,  pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i pestki słonecznika. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.  Sałatka wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem. 

Smacznego.


1 komentarz: