Ciasto to już widziałam kilkakrotnie na różnych blogach, bardzo mnie zaintrygował wygląd, więc postanowiłam go zrobić. Oczywiście jak to ja lubię, troszkę zmieniłam oryginalnym przepis.
Składniki na ciasto białe:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanka oleju
Składniki na ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa:
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 żółtko
- ja dodałam dodatkowo szczyptę kurkumy, aby masa miała żółty kolor, i łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła
Polewa:
- 1/4 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 kopiata łyżka kakao
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki przegotowanej gorącej wody
Dodatkowo:
- 2 galaretki zielone
- 2 opakowania biszkoptów z galaretką, w oryginalnym przepisie są biszkopty bez galaretki
- filiżanka zaparzonej zimnej kaw
Najpierw robimy ciasto białe: białka ubijamy na sztywno z obrobioną soli, następnie dodawać stopniowo cukier i utrzeć na sztywna masę, na końcu dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto ciemne: Ubijamy żółtka i jajka z cukrem na gęsty kogel kogel. Potem stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 30*33 cm, nakładamy na zmianę łyżką ciasto jasne i ciemne. Ja na samej górze wymieszałam, ciasto białe z ciemnym stąd przekrojone ciasto na dole wygląda jak łaty biało czarne, a na górze jak marmurek.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Masa: pół szklanki mleka wymieszać z żółtkiem i mąkami. Do pozostałego mleka dodać cukry i kurkumę. Mleko zagotować, na gotujące się mleko wlać dokładnie wymieszane mleko z mąką i szybko wymieszać, tylko do pyrknięcia, i wyłączyć. Pozostawić od ostygnięcia. Masło wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby nie było zbyt twarde. Dokładnie utrzeć masło do miękkości i stopniowo dodawać budyń, aż do powstania gładkiej masy.
Polewa: margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i kakao, wszystko dokładnie mieszamy i lekko zagotowujemy. Ściągamy z palnika, dodajemy wodę i czekoladę i energicznie mieszamy. Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto.
Ciasto przekroić na pół, na pierwszą połówkę wyłożyć 1/2 masy, położyć na niej biszkopty namoczone w kawie. Na wierzch położyć tężejącą galaretkę ( obydwie galaretki rozpuścić w 1/2 lita wody). Tak przygotowany placek chowamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia galaretki. Drugą część masy wykładamy na galaretkę, a na wierch drugi placek. Polewamy polewą. Wkładamy do lodówki.
Smacznego.
znam to ciasto - pracochłonne ale efektowne:) pieczesz ciasto na patelni, czy tak nazywasz blaszkę?
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego ciacha, ale bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńchodzi oczywiście o blachę do pieczenia:)
OdpowiedzUsuńOkazaly kawal dobrego ciasta:)
OdpowiedzUsuń