Składniki:
- 40 dkg mąki
- 25 dkg masła lub margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 15 dkg cukru pudru
- 4 łyżki śmietany, dość spore
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cukier z prawdziwą wanilią
- cynamon
- 1.2 kg jabłek, ja użyłam czerwonych renetów
- bułka tarta
Jabłka obieramy i usuwamy nasiona. Na stolnicy wysypujemy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia,cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na środek wbijamy jajko i żółtka, wszystko mieszamy, dodajemy masło i śmietanę i wszystko dobrze siekamy na stolnicy. Kiedy wszystkie składniki są odpowiednio posiekane zagniatamy ciasto i dzielimy go na dwie części. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia ( ja użyłam formy o wymiarach 20*30), pierwszą część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy. Dociskamy boki ciasta, posypujemy bułką tartą, aby ciasto nam nie podmokło podczas pieczenia. Jabłka ścieramy na tarku na grubych oczkach i równomiernie rozkładamy w formie, posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią i cynamonem wg uznania. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 40-50 minut, aż góra nabierze lekko brązowego koloru. Całość przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
mamine przepisy najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńDokladnie:)pysznie wyglada Twoje ciasto:)
Usuń