http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 27 października 2013

Penne a`la carbonara.

Dzisiaj polecam na obiad danie typowo włoskie. Makaron, penne z sosem śmietanowym i boczkiem, czyli penne a`la carbonara. Dodam tylko, że bardzo lubię to danie, chociaż naprawdę jest bardzo kaloryczne, jak to bywa u większości dań włoskich. 

Składniki,  na około 4  porcje:

  • opakowanie 250 g  makaronu typu penne
  • szklanka śmietany 30%
  • 20-30 dkg gotowanego boczku, najlepiej jeszcze wędzonego 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie ser parmezan do posypania



Przygotowujemy wodę na makaron oczywiście lekko posoloną. Kiedy makron będzie się gotował przygotujemy sos. 
Boczek kroimy na kostkę i przekładamy do patelni. Smażymy tak, aby zawarty w nim tłuszcz się wytopił, a boczek stał się lekko chrupiący. Jeżeli nasz boczek jest rzeczywiście tłusty to możemy część wytopionego tłuszczu odlać, a boczek przełożyć do miski.
Na patelnie, na której smażyliśmy boczek wlewamy śmietanę 30% i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, po tym czasie dodajemy boczek i natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy, a następnie wyłączamy. Dodajemy odcedzony, gorącym makaron oraz dwa żółtka. Należy pamiętać, aby sosu już nie gotować, bo wtedy zrobi nam się jajecznica. Do wymieszanego z sosem i żółtkami makaronu dodajemy śmietanę 12%, całość jeszcze raz sprawdzamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem można całość  posypać parmezanem.   

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz