Dzisiaj polecam na obiad danie typowo włoskie. Makaron, penne z sosem śmietanowym i boczkiem, czyli penne a`la carbonara. Dodam tylko, że bardzo lubię to danie, chociaż naprawdę jest bardzo kaloryczne, jak to bywa u większości dań włoskich.
- opakowanie 250 g makaronu typu penne
- szklanka śmietany 30%
- 20-30 dkg gotowanego boczku, najlepiej jeszcze wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 żółtka
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie ser parmezan do posypania
Przygotowujemy wodę na makaron oczywiście lekko posoloną. Kiedy makron będzie się gotował przygotujemy sos.
Boczek kroimy na kostkę i przekładamy do patelni. Smażymy tak, aby zawarty w nim tłuszcz się wytopił, a boczek stał się lekko chrupiący. Jeżeli nasz boczek jest rzeczywiście tłusty to możemy część wytopionego tłuszczu odlać, a boczek przełożyć do miski.
Na patelnie, na której smażyliśmy boczek wlewamy śmietanę 30% i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, po tym czasie dodajemy boczek i natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy, a następnie wyłączamy. Dodajemy odcedzony, gorącym makaron oraz dwa żółtka. Należy pamiętać, aby sosu już nie gotować, bo wtedy zrobi nam się jajecznica. Do wymieszanego z sosem i żółtkami makaronu dodajemy śmietanę 12%, całość jeszcze raz sprawdzamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem można całość posypać parmezanem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz