http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 5 listopada 2013

Ciasto miodowe z serem i jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody
Z tych składników zagnieść ciasto na stolnicy i podzielić na 3 części. Następnie rozwałkować każdy kawałek na stolnicy obficie posypanej mąką i piec każdy przez około 15-20 min do lekko brązowego koloru w temp. 180 stopni. Podczas pieczenia placki wyrastają i są miękkie, a po wystygnięciu twardnieją. Nie należy się tym przejmować, gdyż po przełożeniu serem i jabłkami ciasto odżyje i zmięknie. Użyłam blachy o wymiarach 40*28 cm. 





Składniki  na masę serową:
  • 1/2 kg sera 3 krotnie zmielonego, lub gotowego z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • kilka kropel zapachu waniliowego
  • 1 mały budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka

Ser, jajka, masło i zapach włożyć do głębokiego garnka i mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy składniki się połączą i masa będzie gorąca cały czas mieszając wlać  budyń rozpuszczony w szklance mleka. Doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Dwa placki przełożyć gorącą masą i pozostawić do wystygnięcia.  

Składniki na masę z jabłek:
  • 1 kg jabłek, np. szarych renet
  • pół szklanki cukru
  • 1 galaretka, ja użyłam truskawkowej

Jabłka obieramy i ścieramy na tarku o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na gazie na małym ogniu. Uważając, aby jabłka się nie przypaliły, doprowadzamy jabłka do zagotowania i smażymy na ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy galaretkę, dobrze wszystko mieszamy, należy jeszcze raz zagotować i wyłączyć. Jabłka ostudzić, a następnie przełożyć nimi 2 i 3 placek. 

Polewa:
  • 10 dkg margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i wstawiamy na ogień. Doprowadzamy do połączenia się margaryny, cukru i czekolady. Ważne, aby cały czas mieszać, aby polewa nam się nie zważyła. Jeżeli będzie za gęsta, można dodać 2 łyżki wody. Lekko przestudzoną polewamy górne ciasto. Po wystygnięciu ciasto wkładamy do lodówki, aby odżyło, a placki zmiękły, najlepsze jest na drugi dzień. 

Smacznego. 

5 komentarzy: