- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody
Z tych składników zagnieść ciasto na stolnicy i podzielić na 3 części. Następnie rozwałkować każdy kawałek na stolnicy obficie posypanej mąką i piec każdy przez około 15-20 min do lekko brązowego koloru w temp. 180 stopni. Podczas pieczenia placki wyrastają i są miękkie, a po wystygnięciu twardnieją. Nie należy się tym przejmować, gdyż po przełożeniu serem i jabłkami ciasto odżyje i zmięknie. Użyłam blachy o wymiarach 40*28 cm.
Składniki na masę serową:
- 1/2 kg sera 3 krotnie zmielonego, lub gotowego z wiaderka
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- kilka kropel zapachu waniliowego
- 1 mały budyń waniliowy
- 1/2 szklanki mleka
Ser, jajka, masło i zapach włożyć do głębokiego garnka i mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy składniki się połączą i masa będzie gorąca cały czas mieszając wlać budyń rozpuszczony w szklance mleka. Doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Dwa placki przełożyć gorącą masą i pozostawić do wystygnięcia.
Składniki na masę z jabłek:
- 1 kg jabłek, np. szarych renet
- pół szklanki cukru
- 1 galaretka, ja użyłam truskawkowej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarku o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na gazie na małym ogniu. Uważając, aby jabłka się nie przypaliły, doprowadzamy jabłka do zagotowania i smażymy na ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy galaretkę, dobrze wszystko mieszamy, należy jeszcze raz zagotować i wyłączyć. Jabłka ostudzić, a następnie przełożyć nimi 2 i 3 placek.
Polewa:
- 10 dkg margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i wstawiamy na ogień. Doprowadzamy do połączenia się margaryny, cukru i czekolady. Ważne, aby cały czas mieszać, aby polewa nam się nie zważyła. Jeżeli będzie za gęsta, można dodać 2 łyżki wody. Lekko przestudzoną polewamy górne ciasto. Po wystygnięciu ciasto wkładamy do lodówki, aby odżyło, a placki zmiękły, najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego.
Uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńMniam, podoba mi się bardzo :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
OdpowiedzUsuń