To przepis dla smakoszy kaszy gryczanej, jej smak podkreślają warzywa, oraz masło, które idealnie komponują się z mintajem.
Składniki na 2 porcje:
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 2 płaty fileta z mintaja
- por
- 1 marchewka
- 3 łyżki masła
- pół szklanki dowolnego bulionu
- pieprz cytrynowy
- szczypta suszonego cząbru
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- szczypta papryki ostrej
Pora kroimy w talarki, marchewkę ścieramy na długich oczkach, lub kroimy w słupki, zalewamy bulionem, dodajemy soli, cząbru i dusimy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia, kiedy już bulion wyparuje, dodajemy szczyptę ostrej papryki i pieprz ziołowy do smaku.
Do duszenia możemy też dodać odrobinę masła, wtedy warzywa będę bardziej maślane.
W osobnym garnku zagotowujemy szklankę wody z odrobiną soli. Na gotująca się wodę wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień. Kiedy kasza wchłonie już całą wodę, i stanie się sypka, wyłączamy gaz dodajemy łyżkę masła i mieszamy z warzywami.
Mintaja posypujemy sola i pieprzem cytrynowym i lekko smażymy na maśle z obu stron. Na kaszę z warzywami wykładamy mintaja, możemy go też pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z kaszą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz