http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 8 listopada 2013

Kasza gryczana z warzywami i smażonym na maśle mintaju

To przepis dla smakoszy kaszy gryczanej, jej smak podkreślają warzywa, oraz masło, które idealnie komponują się z mintajem. 

Składniki na 2 porcje:
  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • 2 płaty fileta z mintaja
  • por
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki masła
  • pół szklanki dowolnego bulionu
  • pieprz cytrynowy
  • szczypta suszonego cząbru
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • szczypta papryki ostrej




Pora kroimy w talarki, marchewkę ścieramy na długich oczkach, lub kroimy w słupki, zalewamy bulionem, dodajemy soli, cząbru i dusimy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia, kiedy już bulion wyparuje,  dodajemy szczyptę ostrej papryki i pieprz ziołowy do smaku. 
Do duszenia możemy też dodać odrobinę masła, wtedy warzywa będę bardziej maślane. 

W osobnym  garnku zagotowujemy szklankę wody z odrobiną soli. Na gotująca się wodę wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień. Kiedy kasza wchłonie już całą wodę, i stanie się sypka,  wyłączamy gaz dodajemy łyżkę masła  i mieszamy z warzywami. 

Mintaja posypujemy sola i pieprzem cytrynowym i lekko smażymy na maśle z obu stron. Na kaszę z warzywami  wykładamy mintaja, możemy go też pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z kaszą. 

Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz