http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 22 listopada 2013

Korzenno - kruche serduszka

Już powoli zbliża się okres Świąt Bożego Narodzenia, więc na blogu powolutku będą pojawiać się świąteczne przepisy. Dzisiaj odsłona pierwsza: ciasteczka. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 duże jajka
  • 3-4 łyżki przyprawy do piernika
  • cukier waniliowy


Mąkę na stolnicy mieszamy z cukrem pudrem, waniliowym i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy masło, jajka i zagniatamy jak kruche ciasto. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie wyciągamy i  dzielimy na dwie porcje. Pierwszą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką na grubość 2-3 mm. Wycinamy serduszka lub dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 180 stopnie przez około 10-15 minut. To sama robimy z drugą porcją ciasta. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym  pojemniku przez około tydzień. Można je opruszyć cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą mleczną. 

Smacznego. 

3 komentarze:

  1. uwielbiam korzenne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mama dawno, dawno temu często nam podobne kupowała. Uwielbiałam je!

    OdpowiedzUsuń
  3. ojjj aż bym zjadła ;-))

    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń