Już powoli zbliża się okres Świąt Bożego Narodzenia, więc na blogu powolutku będą pojawiać się świąteczne przepisy. Dzisiaj odsłona pierwsza: ciasteczka.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 duże jajka
- 3-4 łyżki przyprawy do piernika
- cukier waniliowy
Mąkę na stolnicy mieszamy z cukrem pudrem, waniliowym i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy masło, jajka i zagniatamy jak kruche ciasto. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie wyciągamy i dzielimy na dwie porcje. Pierwszą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką na grubość 2-3 mm. Wycinamy serduszka lub dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 180 stopnie przez około 10-15 minut. To sama robimy z drugą porcją ciasta. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień. Można je opruszyć cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą mleczną.
Smacznego.
uwielbiam korzenne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMama dawno, dawno temu często nam podobne kupowała. Uwielbiałam je!
OdpowiedzUsuńojjj aż bym zjadła ;-))
OdpowiedzUsuńhttp://smykwkuchni.blogspot.com/