http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 19 grudnia 2013

Podkówki orzechowe

Chyba moje ulubione ciastka, a  najgorsze jest to, że możesz jeść ciastko za ciastkiem, i wtedy trzeba zrobić kolejna porcję:)

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 5 dkg cukru pudru
  • 5 dkg mielonych włoskich orzechów
  • cukier puder do posypania



Margarynę z mąką dokładnie należy posiekać na stolnicy, następnie dodajemy żółtka, cukier i orzechy. Ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum 10 minut. Po wyjęciu ciasta dzielimy go na 3 części, z każdej formujemy wałek, tak jak podczas robienie kopytek na grubość około 1 cm, kroimy na kawałki długości 5-6 cm, nadajemy im kształt podkowy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Podkówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 15-20 minut, należy sprawdzić, czy podkówki nabrały lekko brązowego koloru i nie są już miękkie, powinny być twarde. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 
U mnie już "zapuszkowane" czekają na swoją kolej w Święta.

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz