Składniki:
- 30 dkg mąki
- 20 dkg masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 5 dkg cukru pudru
- 5 dkg mielonych włoskich orzechów
- cukier puder do posypania
Margarynę z mąką dokładnie należy posiekać na stolnicy, następnie dodajemy żółtka, cukier i orzechy. Ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum 10 minut. Po wyjęciu ciasta dzielimy go na 3 części, z każdej formujemy wałek, tak jak podczas robienie kopytek na grubość około 1 cm, kroimy na kawałki długości 5-6 cm, nadajemy im kształt podkowy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Podkówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 15-20 minut, należy sprawdzić, czy podkówki nabrały lekko brązowego koloru i nie są już miękkie, powinny być twarde. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
U mnie już "zapuszkowane" czekają na swoją kolej w Święta.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz