http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 11 maja 2014

Ciasto makowe z kokosową wkładką bezową i kawowym kremem

Ciasto makowe:
  • 300 g maku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mak parzymy, a następnie mielimy dwukrotnie. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel mogel. Kiedy masa jajeczna będzie jasna i puszysta dodajemy stopniowo mak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, najlepiej te składniki połączyć z jajkami za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.  

Wkładka kokosowa:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g kokosu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, kiedy będą już gotowe dodajemy stopniowo cukier, i ubijamy aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Na końcu dodajemy partiami kokos wymieszany z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do formy  i pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. 



Krem kawowy:
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka wódki
Żółtka ubijamy z cukrem, aż się rozpuści. Przekładamy do garnka wlewamy śmietankę oraz kawę rozpuszczalną, łączymy wszystkie składniki i  podgrzewamy aż masa zgęstnieje, następnie ją studzimy. Masło ucieramy na biały puch, stopniowo dodajemy masę kawową i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Na końcu dodajemy wódkę. 

Blat makowy dzielimy na pół. Smarujemy połową kremu kawowego, dajemy blat kokosowy, znowu krem i na końcu drugi blat makowy. Ciasto można polać polewa i ozdobić wiórkami kokosowymi.

Smacznego. 

1 komentarz: